Ακολουθεί η “Έγκριση Χαρακτηρισμού Υδάτινης Περιοχής ως Υδάτινου Πεδίου στον όρμο Ν. Ψαρών”
Αξιότιμοι κ κ
Σας γνωστοποιούμε ότι εγκρίθηκε η από 19 Απρ 22 αίτησή σας, που αφορά στον χαρακτηρισμό της υδάτινης περιοχής στον όρμο Ν. Ψαρών ως «Υδάτινο Πεδίο» όπως αυτή καθορίζεται στον επισυναπτόμενο ναυτικό χάρτη.
Ληφθεί υπόψη ότι για την ανωτέρω έγκριση, ενημερώνονται η ΥΥ, η ΥΝΑΝΠ/ΔΑΝ και η ΥΠΑ-ΑΠΑ προκειμένου η εν λόγω περιοχή να υποτυπωθεί και να ενσωματωθεί στους ναυτικούς χάρτες, στους πλοηγούς, στους αεροναυτικούς χάρτες, καθώς και να ενημερωθούν οι αρμόδιες λιμενικές αρχές και υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας. Επιπρόσθετα , ενημερώνεται το Τμήμα Εναερίων Μεταφορών (Τ.Ε.Μ.) της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μεταφορών της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΥΜΕ) για την έγκριση χρήσης της περιοχής ως υδάτινο πεδίο.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 4663/20, τα υδάτινα πεδία, που έχουν εγκριθεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε, μόνο εφόσον έχουν αποτυπωθεί στους αντίστοιχους ναυτικούς χάρτες και πλοηγούς, ενώ η χρήση τους επιτρέπεται στο πλαίσιο των προϋποθέσεων του εν λόγω νόμου και όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4850/21 και ειδικότερα των Άρθρων 3, 24 και 25.
Πέραν των ανωτέρω και εφόσον αποφασίσετε να κάνετε χρήση των διαλαμβανομένων στην παράγραφο 7 του Άρθρου 24 του Νόμου 4850/21 , λειτουργώντας το υδάτινο πεδίο και για την πραγματοποίηση τακτικών επιβατικών πτήσεων, θα πρέπει προηγουμένως να ενημερώσετε το Τμήμα Εναέριων Μεταφορών (ΤΕΜ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΥΜΕ), που είναι υπεύθυνο για τα υδατοδρόμια, προκειμένου να λάβετε όλες τις απαιτούμενες διευκρινήσεις / οδηγίες / εγκρίσεις, με σκοπό να πληρούνται οι προϋποθέσεις που αφορούν την λειτουργία του υδατοδρομίου, προκειμένου εξασφαλισθεί το σύνολο των διατάξεων ασφαλείας που ο Νόμος 4663/20 και όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4850/21 προβλέπει για αυτά.
Με τιμή, Αρχιπλοίαρχος Δημήτριος Γούναρης ΠΝ
Διευθυντής Α’ Κλάδου
Για τις νέες εξελίξεις ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους ανέφερε:
«Σήμερα το δίκτυο υδατοδρομίων έχει μεγαλώσει καλωσορίζοντας τα Ψαρά και την Κυλλήνη. Στα Ψαρά ως εγκεκριμένο Υδάτινο Πεδίο επιτρέπεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση) ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Επιπλέον, των έξι ζευγών πτήσεων, επιτρέπονται οι πτήσεις γενικής αεροπορίας, οι πτήσεις για αεροδιακομιδή, πυρόσβεση, έρευνα και διάσωση, καθώς και οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τα Ψαρά είναι ένα νησί με ιστορία και πολλές προοπτικές αναφορικά με την αναβάθμιση της τουριστικής του ταυτότητας. Η έγκριση του υδάτινου πεδίου στα Ψαρά θα μπορούσαμε να πούμε ότι “ανοίγει το χορό” και για τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου ώστε να αποκτήσουν υδάτινο πεδίο ή υδατοδρόμιο. Στον αντίποδα η Κυλλήνη με το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της θα παίξει ρόλο κλειδί για την διασύνδεση με τα υδατοδρόμια Επτανήσων και Δυτικής Ελλάδας αλλά μπορεί παράλληλα να παρέχει νέα τουριστικά προϊόντα όπου πλέον στηρίζεται πολύ η χώρα μας, όπως ο τουρισμός κρουαζιέρας και ο συνδυασμός του με τις περιηγητικές πτήσεις των υδροπλάνων».